Om presentasjonsangst

Å være redd for å snakke foran andre er veldig vanlig. Det er faktisk en av de vanligste fryktene vi mennesker har. Hvem har ikke grudd seg før en presentasjon? Eller for å holde en tale? For ungdom er ofte det å snakke eller presentere foran andre ungdommer det som skaper mest frykt og ubehag. For noen er dette en frykt som går fort over og som ikke hindrer han/henne i det daglige.

Noe nervøsitet eller frykt for å presentere foran andre er altså ikke noe problem. Men for enkelte er frykten for å presentere så stor at den går ut over hverdagen. Da kaller vi det for presentasjonsangst. Det kan føles så uutholdelig at vi unngår å presentere foran klassen, unngår å rekke opp hånden eller unngår å lese høyt i klassen. Eller vi kan gjøre mange ulike ting for å skjule angsten, som å snakke veldig fort i tilfelle stemmen kommer til å skjelve, å ha på caps eller hettegenser for å skjule rødming eller øve veldig mye for ikke å få jernteppe.

Dersom man opplever veldig mye ubehag ved presentasjoner eller høytlesing i klassen kan det føles som om det aldri kan bli bedre. Men det kan det! I dette treningsprogrammet vil ungdommen lære seg teknikker for å mestre denne. Målet er at ungdommen skal få det bedre i sin hverdag.

Hvor mange har presentasjonsangst?

Hvor mange tror du det er som har presentasjonsangst? Sannsynligvis er det flere enn du tror. Hvis du går i en klasse med 30 elever, er det sannsynlig at mellom 5 og 10 av dine klassekamerater har presentasjonsangst. Det er også slik at nesten alle kommer til å oppleve en eller annen form for angst i løpet av livet. Med andre ord er presentasjonsangst noe veldig mange kjenner på.

Møt Petter

I videoen under forteller Petter om hvordan han opplever det når han har presentasjonsangst

(Video: Magnus Nordmo)